Technologia przetwórstwa mięsa


Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów. Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i higieny pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GPH oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000. W drugim wydaniu podręcznika uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Ponadto podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP.
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza.
Autor | Adam Olszewski |
---|---|
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Format | 16.5 x 23.5 cm |
Liczba stron | 346 |
Oprawa | Miękka |
ISBN | 9788301194123 |
EAN | 9788301194123 |
Cena det. | 94,00 zł |
Data wydania | 2018-01-01 |
Rok wydania | 2018 |
Wydanie | 2 |
Numer katalogowy | 369800 |