OPIS
Charakterystyka:
Głównym celem podręcznika jest przystępne omówienie zasad funkcjonowania rynku hotelarskiego i przedsiębiorstwa, jakim jest hotel. Liczne ćwiczenia służące kształtowaniu określonych umiejętności, postaw i zachowań pozwalają na praktyczne przyswajanie wiedzy i sprawdzanie na bieżąco efektów nauczania. Pozycja składa się z dwóch części: podręcznika dla ucznia wraz z ćwiczeniami oraz zestawu propozycji scenariuszy lekcji dla nauczyciela wraz z kluczem do ćwiczeń.
Obie części mają jednakowy układ treści i są ze sobą ściśle powiązane, co znacznie ułatwia nauczycielowi pracę na lekcji. Podręcznik ma jasny, przejrzysty układ, zrozumienie tematów ułatwiają liczne wykresy, tabele oraz wyróżnione najistotniejsze fragmenty.
Odbiorcy:
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych o profilu technik hotelarstwa.
Autorzy:
Mitura Elżbieta - mgr ekonomii, absolwentka Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej
w Lublinie, naucza przedmioty ekonomiczne i przedsiębiorczość, doradca metodyczny, egzaminator egzaminów zawodowych, ekspert komisji kwalifikacyjnych dotyczących awansu zawodowego nauczycieli.
Koniuszewska Elżbieta - absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, wydziału Biologii i Nauk o Ziemi, kierunku: geografia, specjalności: geografia turyzmu i hotelarstwa oraz studiów podyplomowych na wydziale prawa i administracji UMCS. Nauczycielka geografii i przedmiotów zawodowych (organizacja i technika pracy w hotelarstwie, usługi turystyczne).