OPIS
– innowacyjny podział przepisów według technik gotowania – prawie 200 smakowitych przepisów – 80 fotografii dań
Odkryj, ilu wrażeń może dostarczać jedzenie wegetariańskich potraw.
Kuchnia wegetariańska to dużo więcej niż od dawna ograne banały, takie jak soczewica, makaron czy kotlety sojowe. Jeśli szukasz inspiracji, wystarczy odwrócić kilka kartek tej książki, by znaleźć pyszne, pomysłowe i pożywne przepisy na dania bez mięsa. Począwszy od gotowanych na parze pierożków wonton z zielonym groszkiem i imbirem czy grillowanej polenty w czerwonej papryce aż po carpaccio z czerwonych buraków z kozim serem i czekoladowy tort truflowy z kremem amaretto – to przysmaki, które każdemu przypadną do gustu.
Kuchnia wegetariańska w sześciu rozdziałach przedstawia różne techniki gotowania, dzięki którym proste, codzienne składniki można zamienić we wspaniałe potrawy. Niezależnie od tego, czy będziesz gotować na parze, w wodzie, smażyć, piec, grillować czy przygotowywać coś na surowo, dzięki tym przepisom dowiesz się, jak tworzyć harmonię konsystencji, smaku i koloru, by przyrządzone potrawy wzbudzały zachwyt i wszyscy jedli je z apetytem.
O autorce Nicola Graimes jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek kulinarnych, a także byłą redaktorką magazynu „Vegetarian Living”. Napisała ponad dwadzieścia książek, w tym Great Healthy Food for Vegetarian Kids, która w 2002 roku otrzymała nagrodę dla najlepszej wegetariańskiej książki kucharskiej w Wielkiej Brytanii w ramach World Gourmand Awards. Mieszka w Brighton, w East Sussex.