OPIS
Jesteśmy ludem grzybojadów: cenimy grzyby, chętnie je zbieramy i przetwarzamy.
Pomyśleć tylko, że w wielu krajach, np. w bogatej w grzybodajne lasy Szwecji grzybów po prostu... się nie zbiera, jako potencjalnie niebezpiecznych. Spacer po szwedzkim lesie dla wychowanego w uznaniu dla grzybów Polaka jest jak dla fana słodyczy zamknięcie na noc z ciastkami: wszędzie dorodne i piękne okazy, nic tylko zrywać i na patelnię – dziwi się jeden z czytelników „Kuriera Lubelskiego” i to pokazuje nam, jak głębokie różnice kulturowe istnieją nawet między geograficznie bliskimi społecznościami.
To pięknie ilustrowane kompendium zawiera wiele cennych informacji zarówno na temat grzybów jadalnych, jak i trujących oraz mnóstwo sprawdzonych przepisów.
Dowiemy się z niego jak grzyby zbierać, jak je suszyć, marynować i mrozić oraz jak przygotowywać z nich smakowite potrawy.