OPIS
Niniejsze opracowanie przeznaczone jest dla studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. Zawiera w sobie wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu zarządzania finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce . Opracowanie to powstało w wyniku kilkuletniej pracy dydaktycznej ze studentami w zakresie przedmiotu „Finanse przedsiębiorstw ". Jest to wydanie poprawione i rozszerzone, z uwzględnieniem specyfiki szkolonych specjalności w WSH i G i dostosowane do obowiązujących przepisów z zakresu zarządzania finansami w przedsiębiorstwach świadczących usługi hotelarskie, gastronomiczne i związanych z obsługą ruchu turystycznego.
W warunkach wprowadzenia gospodarki wolnorynkowej, znacząco wzrasta dyscyplina określana mianem finansów przedsiębiorstw, a ściślej zarządzania finansami przedsiębiorstw.
Dotychczasowa funkcja finansów przedsiębiorstw gospodarki scentralizowanej pełniła rolę służebną, pomocniczą względem podstawowych procesów produkcyjno - handlowo -usługowych. Zmiana warunków gospodarowania spowodowała, że dotychczasowa dość statyczna pozycja finansów przedsiębiorstw zmuszona była do uwzględniania czasu i ryzyka. Aby myśleć, a dalej wdrażać efektywność ekonomiczną w działalności przedsiębiorstw, a także uwzględniać rozwój przyszłościowy tych podmiotów gospodarczych, koniecznością jest dokonywanie wyborów w ściśle określonym czasie i z uwzględnieniem zróżnicowanego ryzyka. Ostatnim elementem w zarządzaniu finansami, to kryterium decyzji podejmowanych w każdym przedsiębiorstwie , niezależnie od jego wielkości i specyfiki działania. Dotyczy to działalności produkcyjnej , jak również działalności usługowej- w tym hotelarstwa, gastronomii i szeroko rozumianej turystyki.