OPIS
Z porami roku zmieniają się nasze kulinarne preferencje. Wiosną jesteśmy złaknieni nowalijek, latem zajadamy się sezonowymi owocami, a w okolicach października nabieramy apetytu na zdecydowanie bardziej kaloryczne obiadki, które pomagają nam przetrwać jesienne słoty i zimowe mrozy... W pierwszej książce z serii 101 sprawdzonych przepisów podajemy receptury na dania jadane szczególnie chętnie wiosną. Są to przede wszystkim propozycje lekkostrawne, przyrządzane z dużą ilością nowalijek – m.in. cały bukiet wiosennych sałatek oraz gorące przystawki i zupy z młodych buraczków, ziemniaków czy szparagów. Prezentujemy też pomysły na pierwsze sezonowe owoce – truskawki, rabarbar oraz agrest – m.in. pikantną sałatkę serowo-truskawkową czy pstrąga smażonego z agrestem. Ponadto podajemy zestaw niebanalnych receptur na specjały z rusztu – np. szaszłyki z łososia i piknikowe polędwiczki z miodem. Wiosna przecież nieodparcie kojarzy się także ze smakowitymi spotkaniami przy grillu!