OPIS
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy II i III technikum; do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Polecamy go również studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia.era podstawowe wiadomości z zakresu fizjologii i biochemii żywienia. Omówiono najnowsze wydanie "Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych" oraz znowelizowane normy energetyczne i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem zagadnień związanych z wprowadzaniem systemu bezpieczeństwa i jakości żywności HACCP. Podano podstawowe wiadomości o żywieniu dietetycznym z uwzględnieniem nowego systemu dietetycznego i charakterystyką poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom oraz negatywne skutki nieprawidłowego żywienia. wny aktualny na 2004 rok.