OPIS
„Przysmaki szlacheckie” stanowią zbiór autorskich przepisów Grzegorza Labudy, inspirowanych szeroko pojętą kuchnią szlachecką i magnacką. Niebanalne dania, np. krem ze szparagów z wędzonym łososiem czy kaszanka z gęsi na domowy sposób, znacznie wykraczające poza utożsamiane z polską kuchnią bigos i pierogi, pozwolą zadziwić domowników oraz gości. Dzięki precyzyjnym recepturom z „Przysmaków szlacheckich” mogą korzystać z powodzeniem nie tylko pasjonaci gotowania, ale także osoby, które nie czują się jeszcze biegłe w sztuce kulinarnej. PRZYKŁADOWE PRZEPISY Smażony sandacz pana wojewody na sosie z kurek Składniki 700g filetów z sandacza marynata: pieprz biały, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, tymianek, kilka gałązek koperku, olej słonecznikowy, cukier pół kostki masła i 2 łyżki oleju do smażenia 300g świeżych blanszowanych lub mrożonych kurek cebula biała 3 łyżki brandy 1,5 szklanki słodkiej śmietany 36% sól, pieprz biały, tymianek, kilka kropel soku z cytryny koperek i cytryna do dekoracji