OPIS
Szczery i wyczerpujący opis, na czym polega praca i życie załogi na statku pasażerskim i poza nim. Omówienie szczegółowe czynności z zakresu gastronomii i hotelarstwa. Podpowiedzi, jak zdobyć tę pracę i jak zabłysnąć na rozmowie kwalifikacyjnej.
Poradnik przedstawia:
możliwości pracy i aktualne przepisy prawne
pracę na statku w części hotelowo-restauracyjnej
zarobki i warunki socjalne załogi
adresy firm żeglugowych i agencji zatrudnienia
wzór CV i przebieg rozmowy kwalifikacyjnej
przygotowanie do wyjazdu
słowniczek angielskich terminów związanych z pracą na statku
Autor dzieli się w książce swoim wieloletnim doświadczeniem z pracy na statkach pasażerskich obcych bander. Napisał ją dla młodych ludzi (kobiet i mężczyzn), którzy marzą o morskiej przygodzie i pracy, dzięki której dobrze zarobią, zwiedzą świat oraz zdobędą życiowe doświadczenie.