OPIS
Człowiek potrzebuje około 45 różnych substancji odżywczych: witamin, minerałów, pierwiastków śladowych. Jeżeli organizm nie otrzymuje ich regularnie w wystarczającej ilości, mogą się pojawić choroby. Celowe zestawienie pożywienia z odpowiednich pokarmów i substancji odżywczych pozwala ustrzec się przed wieloma dolegliwościami.
Poradnik uczy, jak świadomie dobierać artykuły spożywcze do określonych chorób. Przykładowo witamina B3 (niacyna) obniża poziom cholesterolu, ataki migreny można leczyć witaminą B2, witamina C zapobiega zawałowi serca, a witamina E neutralizuje wolne rodniki, zatem chroni przed rakiem. Autor podpowiada, w jakich produktach można znaleźć odpowiednie substancje odżywcze, i jakie ich ilości są konieczne dla zachowania dobrego zdrowia. Prezentuje także najważniejsze składniki zdrowej diety oraz szczegółowo omawia, na czym polega ich znaczenie i jakie skutki wywołuje niedobór poszczególnych witamin i minerałów w organizmie