OPIS
Spis treści:
Rozdział I PODSTAWOWA FORMUŁA WZROSTU POPYTU NA PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE
Uwagi wprowadzające
Popytowe ograniczenia wzrostu produkcji w rolnictwie
Wyjściowa formuła tempa wzrostu popytu na żywność
Rozdział II TEMPO WZROSTU JEDNOSTKOWEGO POPYTU NA ŻYWNOŚĆ
Rozdzielność funkcji popytu
Równowaga konsumenta a popyt na żywność
Kwestie agregacji składników popytu na żywność
Zmiany dochodów i współczynnik dochodowej elastyczności popytu
Inne zależności kształtujące popyt na produkt żywnościowy
Wpływ zmian w strukturze gospodarki na popyt na żywność
Rozdział III RÓWNOWAGA, CENY ORAZ HANDEL ZAGRANICZNY W FORMULE POPYTU NA ŻYWNOŚĆ
Inne formuły i sens analizy tempa wzrostu popytu na żywność
Ceny i przychody, a dynamiczna równowaga na rynku rolno-żywnościowym
Handel zagraniczny w formule popytu na żywność
Model gospodarki zależnej
Rozdział IV PRODUCENCI PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO A ROZSTĘP CENOWY
Zarys problemu Kraknform spzoo
Udział przetwórstwa rolno-spożywczego w wartości produktu żywnościowego
Definicja rozstępu pomiędzy ceną produktu żywnościowego i rolnego
Istota ekonomiczna rozstępu cenowego
Podział wartości produktu przetwórcy rolno-żywnościowego a rozstęp cenowy
Rozdział V MECHANIZM POWSTAWANIA ROZSTĘPU CENOWEGO
Popyt na produkty rolnicze jako funkcja podaży produktów żywnościowych
Popyt i podaż produktów rolniczych a funkcja celu przetwórcy
Wpływ zmian w popycie na produkty żywnościowe na rozstęp cenowy
Wpływ zmian w podaży surowców rolniczych na rozstęp cenowy