OPIS
Media wykreowały negatywny wizerunek mikrobów – bakterii i grzybów mikroskopowych. Tymczasem mikroby powodujące choroby są nieliczne w porównaniu z tymi dobroczynnymi. Samo słowo „bakteria” od razu kojarzy nam się z chorobą i czymś brudnym, skażonym. Należy jednak uświadomić sobie, że zarówno człowiek, jak i zwierzęta czy rośliny, martwa materia oraz żywność zasiedlone są przez liczne gatunki mikrobów, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
Nasze ciało jest mieszkaniem dla wielu miliardów komórek mikroorganizmów, które pomagają nam zachować zdrowie i walczą z czynnikami chorobotwórczymi. Nawet nie wiemy, ile dobra nam czynią te małe żyjątka, chroniąc nas. Dzień w dzień, mozolnie, biorą udział w trawieniu tego, co zjemy, i pilnują, aby nic się nie zmarnowało. Jednak bez zachowania właściwych zasad higieny, te małe dobre mikroby mogą stać się dla nas chorobotwórcze (zakażenia krzyżowe).
W niniejszej książce tłumaczymy, dlaczego szczoteczkę do zębów lepiej schować do szafki w łazience, dlaczego lepiej nosić ubrania bawełniane niż z tworzyw sztucznych i co tak naprawdę znaczy potoczne stwierdzenie „częste mycie skraca życie”. Obalamy mity żywieniowe i wyjaśniamy, jak postępować z żywnością, aby uniknąć zatruć pokarmowych, jak dbać o sprzęty domowe, aby nie stały się wylęgarnią zarazków, i jak korzystać z kosmetyków i narzędzi kosmetycznych, które często stają się doskonałym źródłem bakterii patogenicznych.
Zapewniamy, że nasi Czytelnicy unikną wielu niepożądanych zachorowań,
wprowadzając w swoje życie kilka nowych zasad dotyczących dbania o siebie
i swoje otoczenie. Zapewniamy również, że wyszorują lodówkę.