OPIS
Ponad 350 przepisów! Chętnie eksperymentujesz z dodatkami? Spróbuj musztardy z gruszek! Uwielbiasz winogrona? Podaj je w marynacie z cynamonem! Lubisz smak papryki? Zrób z niej pyszny pikantny dżem! Vademecum wielbiciela przetworów - zasady pasteryzowania, wędzenia, suszenia, kiszenia, zamrażania... Dowiedz się, jak pasteryzować i peklować. Poznaj właściwe proporcje składników w dżemach i kompotach oraz sekrety produkcji domowych wędlin. Królestwo przetworów owocowych - soki, galaretki, konfitury, marmolady, nalewki, wina i likiery...Od prostego kompotu z wiśni, poprzez pasteryzowane śliwki i gruszki imbirowe do mięs, aż po agrest w przecierze truskawkowym.- Warzywa i grzyby na dziesiątki nowych sposobów - kwaszonki, sosy, marynaty, przeciery, pikle, keczupy...Przygotuj pasteryzowane buraki, jarzyny w zalewach, suszoną mieszankę wielowarzywną, kiszone rydze lub marynowane opieńki.- Kopalnia pomysłów dla smakoszy mięs i ryb, kiełbasy, wędzonki, parówki, pasztety, polędwice, szynki...