OPIS
Gorczyca polna i pszonak pospolity, mlecz zwyczajny i sałata jadowita – wyglądają niemal identycznie, ale... Te pierwsze łagodzą wiele dolegliwości, są doskonałym składnikiem sałatek, musztardy lub dania mięsnego, a te drugie – mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli chcesz być pewien, że zioła i chwasty, które przyniosłeś z wakacyjnej wyprawy na łąkę lub do lasu są zdrowe, podczas zbierania miej przy sobie kolorowy przewodnik! Są tu zdjęcia i charakterystyki 90 jadalnych ziół i owoców oraz ich niebezpiecznych „sobowtórów”! Znawczyni roślin wskazuje szczegóły wyglądu, na podstawie których odróżnisz jedne od drugich. Pisze również o ciekawych zdrowotnych i kulinarnych zastosowaniach ziół, pędów i liści drzew. Podaje dokładne miejsce występowania każdego gatunku oraz miesiące, w których należy się spodziewać najobfitszych plonów.