OPIS
Książka jest przewodnikiem całkowicie subiektywnym – co jest jej sporym
atutem. Prange-Barczyński zabiera nas tylko do tych winnic, które sam
odwiedził i wie, że są warte uwagi. Poleca nam te wina, których osobiście
skosztował, i zachęca do próbowania tych potraw, którymi częstowali go
miejscowi. Dzieli się trudną do zdobycia i naprawdę przydatną wiedzą.
Wojciech Giebuta, „Czas Wina”
Warto opróżniać tylko te butelki, za którymi stoi ludzka historia –
twierdzi Tomasz Prange-Barczyński. Autor świetnie przyjętej Europy
na winnych szlakach (2019) tym razem zabiera czytelnika w podróż
po winnicach i regionach całego świata. Do Kalifornii, południowej
Australii, Argentyny, Chile, Brazylii, Niemiec, do bogatego Bordeaux
i kipiącego życiem, winiarskiego Tbilisi.
• Dlaczego wszyscy brazylijscy winiarze mówią po włosku?
• Jaka znana polska rzeźbiarka ma za męża świetnego producenta
rieslingów nad Łabą?
• Kim zachwycił się Robert Parker Jr., papież amerykańskiej krytyki
winiarskiej, już po pierwszej degustacji?
• Dlaczego lepiej trzymać w winnicy trzy osły zamiast 70 kur?
• Jak nie nudzić się w Pauillac?
• Czyi przodkowie przywędrowali z Lubuskiego do Australii?
• Dlaczego winogrodnicy nie wyrzucają włosów po wizycie u fryzjera?
Oprócz fascynujących opowieści o winie i winiarzach książka zawiera
praktyczne informacje i rekomendacje najlepszych restauracji, hoteli,
winiarni i, oczywiście, butelek, na które warto zwrócić uwagę w czasie
podróży.