OPIS
"Jedyne praktyczne przepisy" Lucyny Ćwierczakiewiczowej to smaczny kąsek dla ceniących tradycję i domowy klimat. Książka stanowi skarbnicę tradycyjnych przepisów opartych na naturalnych zdrowych produktach i zawiera receptury między innymi na: ciasta (w tym mazurki), nalewki, kompoty, konfitury, owoce w cukrze, galaretki, soki i syropy, lody, marynaty, sery, wędliny, wódki, likiery i wina domowe.
Książka Ćwierczakiewiczowej będzie służyć doskonałą pomocą w kuchni przez cały rok, a szczególnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy nastawia się nalewki, robi domowe wina i przetwory. Jest utrzymana w klimacie dziewiętnastowiecznego domostwa, pełnego ciepła, zapachów, ziół, przetworów w spiżarni i cynowych naczyń. Dla podtrzymania nastroju została zachowana polszczyzna końca XIX w., dla wygody współczesnego czytelnika opatrzona komentarzami i wyjaśnieniami w niektórych kwestiach, np. wag i miar.