OPIS
"365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej to skarbnica tradycyjnych przepisów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-1901), autorka książek kucharskich i poradników, sprzedawała książki z większym powodzeniem niż Sienkiewicz "Potop" czy Prus "Faraona". Nakłady przekraczały 100 tysięcy egzemplarzy, co na ówczesne czasy było liczbą gigantyczną. "365 obiadów" to najsłynniejsza książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Nasze wydanie, przy zachowaniu pięknego stylu, będzie miało uwspółcześnioną pisownię i ortografię, dodane dla wygody czytelnika na każdej stronie tabele przeliczeń miar i wag oraz liczne współczesne komentarze i wyjaśnienia. Publikacja doskonała zarówno dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni opartej na naturalnych produktach, jak i dla miłośników barwnego języka autorki. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to niepospolita postać Warszawy końca XIX w. Nie tylko wydawała bardzo popularne książki kucharskie i poradniki, ale z powodu stylu bycia, nowoczesnych poglądów i odwagi w ich publicznym wyrażaniu była powszechnie znana, znajdując nawet miejsce w ówczesnej literaturze (Barbara Kossak, Włodzimierz Zagórski, w XX stuleciu Julian Tuwim). Jej talent kulinarny, a także literacki (przez wiele lat pisywała do pism: "Bluszcz" (popularne pismo dla kobiet) i "Kurier Warszawski") były powszechnie znane. Tempo współczesnego życia i codzienny stres zmuszają ludzi do poszukiwania różnych form relaksu. Książka Lucyny Ćwierczakiewiczowej zaprasza do relaksowania się w kuchni przy przygotowywaniu pysznych domowych obiadów.