OPIS
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety.
Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego!
To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków.
Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty.
Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.