OPIS
Dowiedz się, jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, mogą wpływać na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się.
Jak wykorzystać jedzenie do poprawy zdrowia i jakości życia.
Doktor Michael Roizen − autor bestsellerowych książek z listy „New York Timesa” − i doktor Michael Crupain − odpowiedzialny za medyczną stronę talk-show „Dr Oz radzi” − przekonują, że wewnętrzny zegar kierujący naszym życiem – m.in. porą zasypiania i budzenia się – wpływa także na przyswajanie tego, czym się żywimy. Innymi słowy, że pora jedzenia jest równie ważna, jak to, co się je. Analizując wyniki najnowszych badań, autorzy kontestują zwyczaje związane z jedzeniem. Zalecają podporządkowanie się rytmowi dobowemu i burzą stereotypowe opinie o posiłkach. Burger z łososiem na śniadanie? Jak najbardziej!
Wystarczy zastosować kilka prostych zasad:
– dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu
– nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa
– pościć co najmniej 10–12 godzin na dobę
– jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu
– nie ulegać stereotypom żywnościowym.
Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom.
Ta wszechstronna, miarodajna i inspirująca książka pomoże ulepszyć nasze życie pod wieloma względami.