OPIS
Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie iw Polsce wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek,zwłaszcza w państwach rozwiniętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. choróbcywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostempodatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłuspożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowei konserwujące oraz prozdrowotne (tzw. nutraceutyki), których bogatym źródłemsą zioła. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na różnorodne surowce zielarskie orazna wiedzę z zakresu ich produkcji. Niniejsze opracowanie zostało przygotowane przezzespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu WłókienNaturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymizagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziółoraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednakpodkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu iobecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitegosurowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wielenowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowaniezasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dlaproducentów surowców zielarskich oraz osób związanych zawodowo z zielarstwemlub zajmujących się amatorską uprawą ziół. Może być także przydatna dlastudentów uczelni rolniczych, przyrodniczych lub medycznych specjalizującychsię w tej dziedzinie wiedzy. Głównie ze względu na tę grupę czytelników nakońcu opracowania zamieszczono spis najważniejszych pozycji piśmiennictwa.