OPIS
JAK SCHUDNĄĆ I BYĆ ZDROWYM, JEDZĄC WIĘCEJ TŁUSZCZU
„Co należy jeść, by być zdrowym i nie tyć?” – to pytanie towarzyszy nam od dawna, a odpowiedzi jest tyle, że wywołują zamęt. Brzuchy tymczasem rosną… Wreszcie pojawiło się światełko w tunelu: lekarz Steven Masley i dietetyk Jonny Bowden, reprezentujący diametralnie różne szkoły dietetyczne, doszli do takiej samej odpowiedzi na pytanie o powód, dla którego tyle osób bezskutecznie walczy z nadwagą i chorobami. Nie chodzi o rozróżnienie między kaloriami i węglowodanami czy rywalizację diety mięsnej z roślinną. Znacznie ważniejsza jest różnica między zdrowymi i niezdrowymi tłuszczami! Rezultatem odkryć autorów jest książka, w której wprowadzają podział tłuszczów na zdrowe, niezdrowe i neutralne oraz przedstawiają niesamowite właściwości zdrowych tłuszczów, takie jak zdolność do zapewnienia równowagi hormonalnej i kontrolowania apetytu czy zapobieganie stanom zapalnym. Masley i Bowden tłumaczą, które tłuszcze wybierać, a których unikać i przedstawiają 30-dniowy plan żywieniowy oraz 50 przepisów wg formuły „tłuszcz-błonnik-białko-smak”. Podpowiadają też, jak unikać błędów w używaniu zdrowych tłuszczów.
Książka, która stanie się klasycznym poradnikiem żywieniowym
„Ta fascynująca książka wytycza kluczowemu składnikowi odżywczemu drogę powrotną na nasze stoły, otwierając drzwi do zdrowia i odporności na choroby” dr David Perlmutter
„W końcu pojawiła się książka eliminująca irracjonalny strach przed tłuszczem! Masley i Bowden obalają jedno z najmocniej zakorzenionych przekonań żywieniowych i umiejętnie odpowiadają na obawy, proponując inteligentne strategie karmienia ciała i mózgu oraz uzyskiwania optymalnego zdrowia”. dr Susan Albers
„Zdrowy tłuszcz doskonale ilustruje to, co stale powtarzam: nie chodzi o kalorie, tylko o jedzenie tego, co wspomaga hormony, nie o to, by jeść mniej czy więcej, tylko o to, by jeść mądrzej”. dr Sara Gottfried