OPIS
Książka jest przeznaczona dla uczniów techników i słuchaczy szkół policealnych, zdobywających zawody: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz technik turystyki wiejskiej.
Książka może być wykorzystywana przez: 1) słuchaczy oraz nauczycieli szkół policealnych kształcących w zawodach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik turystyki wiejskiej; 2) studentów szkół wyższych na kierunkach związanych z turystyką i hotelarstwem; 3) osoby, których praca zawodowa jest związana z turystyką i hotelarstwem lub które chciałyby taką pracę zdobyć.
Liczne ramki zatytułowane Wiedza w praktyce oraz Ciekawostka mają za zadanie ubarwić treść i zwrócić uwagę czytelnika na kwestie praktyczne, które mogą przydać mu się na co dzień. Po każdym rozdziale zostało zamieszczone kilka stron ćwiczeń (teoretycznych i praktycznych), które mają na celu przede wszystkim powtórzenie i utrwalenie omówionych treści, ale także – poszerzenie wiedzy czytelnika na dany temat. Na końcu książki znajduje się krótki słownik, zawierający definicje lub wyjaśnienia najważniejszych pojęć.