OPIS
Każdy z wielką przyjemnością zasiada do stołu, na którym króluje lazania: suche płaty makaronu ugotowane al dente, przełożone serem ricotta, mieloną wołowiną i sosem pomidorowym. Tak przygotowaną wstawia się do piekarnika, a potem cała rodzina rozkoszuje się nią przez kilka dni z rzędu, lazania bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania. Ta wspaniała włoska potrawa zachęca do eksperymentowania osoby mniej i bardziej obyte z kuchnią. Można ją podać jako przystawkę, danie główne, smaczne śniadanie a nawet deser. W książce znajdziemy przepisy na wiele wariantów tego klasycznego włoskiego specjału, np. dania wegetariańskie czy warstwowe potrawy z Grecji i Meksyku, a wśród nich lazanie: po bolońsku, z Bourbon Street z chrupiącą skórką z kukurydzianego ciasta, z warstwą jaj i grzanek, z grillowanymi warzywami i sosem z opieczonej czerwonej papryki, klasyczne tiramisu, a nawet smażony makaron z czekoladą ganache i lodami.