OPIS
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata
Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości – gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...
Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia – utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.
Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015
„Czuła opowieść o dojrzewaniu, w odpowiednich proporcjach łącząca patos i humor”. WASHINGTON POST
„Ta barwna opowieść z rozbudowanymi postaciami sprawia, że czytelnik przewraca strony zbyt szybko, by sobie uświadomić, jak genialna jest ich zawartość. NEW YORK TIMES
„Mądra, dowcipna opowieść o asymilacji imigrantów przepełniona umiłowaniem kuchni (…) Bawi do łez! GUARDIAN
„Cudowna powieść łącząca ogromne wzruszenie z komiczną satyrą, zwłaszcza kiedy dotyka kulinarnego snobizmu. Czytajcie, czytajcie! DAILY MAIL
„Stradal stworzył dzieło oryginalne, emocjonujące i pyszne”. SUNDAY MIRROR