OPIS
Bardzo trudno jest ująć w słowa smak, aromat i strukturę owoców roślin różnych stref klimatycznych całego świata. Być może przekracza to granice naszej wyobraźni, ale można przynajmniej dokonać próby uchwycenia ich różnorodności. Poznajmy więc historię, morfologię i skład chemiczny tych skarbów natury i odkryjmy ich zastosowanie w dietetyce, lecznictwie i kuchni.
Wraz z zainteresowaniem egzotycznymi owocami, poznajemy także zwyczaje żywieniowe, które ukształtowały się w warunkach innego klimatu i środowiska. Uprawiane w innych warunkach klimatycznych owoce cieszą nasze oczy i podniebienie różnorodnością kształtów, smaków i zapachów.
Najnowsza książka jest zachętą do poszukiwań i kulinarnych eksperymentów.
To kolejna książka T. Lewkowicz- Mosiej. Nawiązuje do wydanych wcześniej, Egzotycznych roślin leczniczych. Kontynuacją rozpoczętej podróży po krainie egzotycznej roślinności stanowią wydane wcześniej Egzotyczne warzywa.