OPIS
Kuchnia polska to bardzo ciekawa pozycja wśród naszych kucharskich reprintów. Ciesząca się ogromnym powodzeniem doczekała się kilku wznowień. Książka zawiera szereg wspaniałych i użytecznych przepisów i wskazówek. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe receptury, ale i praktyczne porady dotyczące wyboru produktów, sposobów rozbierania mięsa, oraz radzenia sobie w przeróżnych gospodarskich sytuacjach - malowania na owocach, prania słomkowych kapeluszy, sposobu na mrówki i płoszenie tchórzy. Ciekawostką jest także dodatek poświęcony hodowli zwierząt domowych oraz sporządzaniu lekarstw domowej roboty. Wśród kulinarnych przepisów, obok tradycyjnej, polskiej kuchni odnajdziemy receptę na ślimaki, żaby, dziczyznę, przeróżne ryby, wspaniałe słodycze oraz przetwory. Wszystko to, bo "smaczny obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża, a żona podająca mężowi smaczne potrawy ma tę pociechę, że mężowi nigdzie nic tak nie smakuje, jak w domu. Żonkoś, szczególnie w mieście, nie widzi zatem potrzeby wymykania się z domu dla posmakowania czegoś lepszego w restauracyach, siedzi w domu i pilnuje domowego ogniska."