OPIS
„Sezonowe słodkości” , zbiór 50 pysznie pomysłowych, niesamowitych przepisów na ciasta i babeczki jednej z autorek Food Tube’a – Cupcake Jemmy.
„Przepisy podzielone są na pory roku, dzięki czemu będziecie mogli swobodnie wybierać propozycje na każdy sezon. Książka może jest niewielka, ale za to nafaszerowana genialnymi przepisami”.
Jamie Oliver
Jako właścicielka Crumbs & Doilies, jednej z najbardziej kreatywnych londyńskich cukierni, Jemma dzieli się swoimi przepisami zarówno na proste, codzienne słodkie wypieki, jak i efektowne, przypisane porom roku odjazdowe ciasta. Zawierające dokładne instrukcje i praktyczne porady oraz wskazówki „Sezonowe słodkości” to pięknie pokazany zbiór przepisów, do których będziecie chcieli wracać, takich jak na przykład imponujący falisty tort malinowy, ekstracytrynowy tort bezowy, rozbrajające ciasto czekoladowe, a także babeczki sernikowo-jagodowe, maślano-popcornowe, kremowo-ciasteczkowe, takie o nazwie „Bałagan w Eton” i wiele innych.
Jemma Wilson zawodowo zajęła się pieczeniem, pracując dla sławnej piekarni Rose Bakery, jeszcze zanim w 2006 roku otworzyła własny biznes. Od tego czasu Crumbs & Doilies stała się jedną z najbardziej poważanych cukierni i zyskała jako pracowników najlepszych piekarzy ciast i babeczek w Londynie, którzy kładą nacisk na wysoką jakość produktów, odważne mieszanie smaków, piękną dekorację wypieków i wrażliwość na szczegóły, o które to elementy Jemma dba w każdym swoim przepisie.
„Rodzinne przysmaki” to wybór 50 sycących codziennych dań Kerryann Dunlop z Food Tube’a Jamiego Olivera.
„Kerryann to wielka osobowość, niezwykle ciepła, opiekuńcza, łagodna – z jej przepisami i praktycznymi wskazówkami zyskujesz masę przepisów, które będą ci służyć latami”.
Jamie Oliver
Kerryann swoim rozsądnym podejściem do tworzenia przyjemnych rodzinnych przysmaków pokazuje, że z łatwością można przygotować pyszne dania, nie wydając na nie zbyt wiele. Jej liczne rady i sztuczki pozwolą wam wydobyć pełnię smaku ze świeżych, prostych i tanich produktów.
W książce przedstawia nowe wersje klasycznych dań z mięsa, ryb i warzyw: domowe paluszki rybne, miętowe purée z groszku, kalafiorowe curry z ziemniakami i ciecierzycą, kotleciki jagnięce z sałatką z bakłażana i jogurtem ogórkowo-miętowym.
Widzowie po raz pierwszy mogli ją zobaczyć jako jedną z praktykantek w Fifteen Jamiego Olivera na Channel 4. Pochodząca z Hackney we wschodnim Londynie Kerryann pracowała jako kelnerka, nim stała się uczennicą Jamiego i jej życie całkowicie się zmieniło.
Doświadczenie, które zdobyła, pracując jednocześnie jako szef kuchni i pełnoetatowa mama, sprawiło, że „Rodzinne przysmaki” to wyśmienity przewodnik po prostych przepisach na przysmaki dla całej rodziny.