OPIS
Seria wydawnicza „Przywrócić Pamięć” ma przybliżyć współczesnemu społeczeństwu publikacje założycieli ruchu skautowego, twórców rozwoju idei i metodyki harcerskiej z lat 1911–1939.
Reprint wydania z 1924 r.: OBOZOWNICTWO.
PRZEDMOWA
W polu tylko, w ciągłem obcowaniu z przyrodą, osiągniemy te wyniki, jakie osiągnąć można w nowym systemie wychowania, jakiem jest harcerstwo. Wskazówkami, które podaję w niniejszym podręczniku, pragnę ułatwić zadanie zżycia się z przyrodą.
Najłatwiej możnaby w tym celu wykorzystać życie w obozie, ale winno ono być połączeniem przyjemności i pracy. Muszą więc harcerze sami wykonywać wszelkie prace złączone z życiem w obozie, a oddawszy swą zręczność i pomysłowość, uprzyjemnią je sobie całym szeregiem drobnych, łatwych do wykonania urządzeń dla wygody.
Postarałem się zebrać możliwie szeroki materjał z literatury skautowej, a dołączając do tego wyniki kilkoletniej praktyki, opiszę cały szereg prac obozowych i zaznaczam że podaję tylko te, które miałem możność wykonać sam na ćwiczeniach.
W pracy swej korzystałem z literatury francuskiej „Livre de l’éclaireur“ przez kap. Royet’ta, „Les éclaireures“ tłomaczenie z oryginału Baden Powell’a, rosyjskiej: „Junyj razwiedczyk“, polskiej „Instrukcji technicznej“, „Podręcznika dla Kierowników Kolonij i letnisk“ X. K. Lutosławskiego, „Harce młodzieży polskiej“ Szreibera i Piaseckiego, oraz artykułów Kozielewskiego, Małkowskiego i własnych umieszczanych w „Skaucie Lwowskim“.
Książka ta pisana jest raczej dla ogółu harcerskiego. Skorzysta z niej zarówno zwykły harcerz jak i instruktor, posłuży ona do opracowania całego szeregu sprawności czysto skautowych, naprz. budowniczego namiotów, szałasów, w ogóle mieszkań, specjalisty od budowy kuchni i t. p.
Na zakończenie, na tem miejscu składam podziękowanie za opracowanie przepisów do kuchni obozowej p. Eli Grabskiej, za pomoc w rysunkach p. Stanisławowi Bobińskiemu, oraz wszystkim tym, którzy w jakikolwiek bądź sposób ułatwili mi opracowanie niniejszego podręcznika.
St. G.