OPIS
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie „cukiernik” w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.
Materiał pozwala uczniom i przyszłym pracownikom zakładów cukierniczych zdobyć aktualną wiedzę dotyczącą: – znaczenia i roli żywności w żywieniu człowieka; – procesów zachodzących w produktach spożywczych i metod ich utrwalania; – opakowań żywności, ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów cukierniczych i ciastkarskich; – organizacji produkcji ciastkarskiej i cukierniczej z uwzględnieniem systemu HACCP; – normalizacji certyfikacji w produkcji ciastkarskiej i cukierniczej; – charakterystyki surowców cukierniczych; – charakterystyki i technologii wytwarzania półproduktów ciastkarskich.
W książce uwzględniono także tradycyjne i nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz obowiązujące przepisy prawne. Liczne ilustracje, fotografie, schematy poglądowe ułatwiają zrozumienie opisanych czynności oraz przebieg produkcji i poszczególnych procesów.
Podręcznik opracowano zgodnie z aktualną podstawą programową i programem nauczania. Uwzględniono standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje zawodowe dla zawodu „cukiernik”.