OPIS
Żurawina - potężna, choć malutka
Żurawina już wieki temu zapobiegała i leczyła dolegliwości i choroby – o wiele wcześniej, niż zaczęła się wdzięczyć na stole obok indyka. W rzeczywistości żurawina jest tak skutecznym lekarstwem, że zarówno medycyna zachodnia, jak i naturalna zaleca ją i polega na jej dobroczynnym działaniu. Swoje pretensje do sławy żurawina zawdzięcza zdolności zapobiegania zakażeniom dróg moczowych i leczenia ich, jednakże jest również przydatna w leczeniu takich dolegliwości jak: zapach amoniaku w moczu, moczenie łóżka, drożdżyca, dna moczanowa, zespół napięcia przedmiesiączkowego czy zapalenie gruczołu krokowego. Możemy dużo zyskać, ucząc się na temat żurawiny. Zastępuje ona długoterminowe kuracje antybiotykowe, zapobiega chorobom i daje nadzieję wielu ludziom. Ta odżywcza jagoda zaczyna cieszyć się powszechnym powodzeniem – i to nie bez powodu. Warto spożywać jej więcej, urozmaicając również nasz codzienny jadłospis.
O autorach:
Phyllis I. Dales po poważnej chorobie nerek oraz ze względu na powracające infekcje układu moczowego z tym związane, zaczęła poszukiwać produktów, które pomogłyby jej leczyć tę chorobę i zapobiegać jej nawrotom. Po rozmowach z licznymi osobami, które także doświadczyły leczniczego działania żurawiny, zainteresowała się naukowym wytłumaczeniem przekształcenia tego dobrego pokarmu w produkt leczniczy. Bruce Dales pracuje jako niezależny konsultant w dziedzinie chemii, udzielając porad dla przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i w wytwórstwie zdrowej żywności w dziedzinie rozwoju produktu. Jest także kierownikiem kontroli jakości w spółce CRAN-Dale Inc.