OPIS
Ilekroć dane jest mi być w Portugalii, szaleję z radości. Mimo, że kraj to dość melancholijny i rzewny, radość moja wynika z niesłychanych możliwości kulinarnych, które czekają tam na wszelkich głodnych. Rzucam się wtenczas do witryn, lad i barów, gdzie ludzie jedzą pięknie. Oglądam targi jak muzea, raczę się smakami pełnymi słońca, daniami opartymi na prostych przepisach i naturalnych składnikach wstrząsająco wysokiej jakości. Zróżnicowana, bezpretensjonalna i przede wszystkim smakowita kuchnia portugalska zasługuje na poznanie i szacunek.
Paweł Loroch - urodzony w Warszawie dziennikarz kulinarny i kucharz telewizyjny. Przez 7 lat zaprezentował ponad 1000 dań w kuchni `Pytania na Śniadanie`. Od 2005 roku autor i gospodarz weekendowego pasma Antyradia - `Gastrofaza`.
Prowadzi programy telewizyjne, imprezy i festiwale, moderuje dyskusje, fotografuje, pisze książki, scenariusze i felietony. Juror konkursów kulinarnych, entuzjasta kuchni domowej, lokalnej i tradycyjnej, oraz nowoczesnego street foods. Targowiska i delikatesy traktuje jak galerie sztuki.