OPIS
Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej!
W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach – pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka – odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra – bez rybich jajeczek.
„Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka – zaproszenie do Ukrainy Smaków” - pisze we wstępie Autorka.
Kuchnia od A do Z
W Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości – wypieki i desery – oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu.
Uczta dla oka
Wszystkie przepisy w Ukrainie Smaków zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci „apetycznych” całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki.
Kulturowy miszmasz
Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy – prowadzi warsztaty kulinarne – nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu „Hell's Kitchen” i warsztatach Kuchni +.
Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą – ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie „od kuchni” poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznańskiego domu przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Do tego samego ma zachęcać jej debiutancka książka, dzięki której – jak wierzy Autorka – ukraińskie potrawy pojawią się na polskich stołach.