OPIS
PWE
Książki ekonomiczne
Logowanie
Rejestracja
0 produktów 0 PLN
Liczba produktów: 0
Znajdź
O nas Klub książki Regulamin Zestawy Promocje Aktualności Autorzy Partnerzy Kontakt
Wybierz kategorię
Tytułowy plan wydawniczy PWE - PDF
Ekonomia
Finanse i bankowość
Geografia, turystyka, hotelarstwo
Integracja europejska
Języki obce
Kulinaria
Logistyka
Marketing
Metody ilościowe, informatyka
Międzynarodowe stosunki gospodarcze, handel zagraniczny
Ochrona środowiska
Psychologia dla menedżerów
Rachunkowość
Statystyka
Zarządzanie
Zasoby ludzkie
Serie wydawnicze
Czasopisma
Książki po 10 zł
Zestawy
Organizacja systemów produkcyjnych Jerzy Lewandowski, Bożena Skołud, Dariusz Plinta
Organizacja systemów produkcyjnych
Poleć produkt znajomemu
Drukuj opis produktu
Zapytaj o produkt
Produkt dostępny
ISBN: 978-83-208-2148-2
Cena katalogowa: 64.90 PLN
Cena po rabacie: 55.17 PLN
Oszczędzasz: 9.73 PLN
Podręcznik obejmuje wiedzę dotyczącą produkcji jako jednego z bardziej złożonych systemów organizacyjnych, charakteryzujących się określoną specyfiką, zwłaszcza w zmieniającym się i pełnym wyzwań otoczeniu. Istotny wpływ na zarządzanie produkcją w takich warunkach ma dobrze przygotowana organizacja systemów produkcyjnych, w której uwzględnia się m.in. skuteczne, a zarazem nowoczesne metody i narzędzia usprawniania procesu produkcyjnego oraz dostrzega niebagatelne znaczenie kapitału ludzkiego i ochronę środowiska naturalnego. Złożoność funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw produkcyjnych oznacza zatem, że menedżerowie odpowiedzialni za: projektowanie, techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji, wytwarzanie, marketing, sprzedaż wyrobu, muszą mieć wysokie kompetencje i być skoncentrowani na rynku, wartościach, które ceni klient, a także na stałym doskonaleniu jakości i organizacji pracy.
Liczba stron 348
Rok wydania 2014
Miejsce wydania Warszawa
Wydanie I
Oprawa miękka
Format B5
Spis treści
Wstęp
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia
1.1. Rodzaje produkcji
1.2. Formy organizacji produkcji
1.3. Produkcja zorientowana na proces i produkt
1.4. System zarządzania produkcją
1.5. System przygotowania produkcji
1.5.1. Techniczne przygotowanie produkcji
1.5.1.1. Przygotowanie konstrukcyjne
1.5.1.2. Przygotowanie technologiczne
1.5.1.3. Przygotowanie organizacyjne
1.5.2. Projektowanie współbieżne
1.6. Organizacja produkcji
1.7. Przykłady wybranych aspektów projektowania systemów produkcyjnych
Pytania kontrolne
Rozdział 2. Struktura produktu i procesu produkcyjnego
2.1. Produkt
2.1.1. Definicja produktu
2.1.2. Jakość wyrobu
2.1.3. Cykl życia wyrobu
2.1.3.1. Przyjazność produktu dla środowiska naturalnego
2.1.4. Dokumentacja konstrukcyjna, technologiczna oraz organizacyjna
2.1.4.1. Dokumentacja konstrukcyjna
2.1.4.2. Dokumentacja technologiczna
2.1.4.3. Dokumentacja organizacyjna
2.1.5. Koncepcje budowy produktu
2.1.5.1. Quality Function Deployment (QFD)
2.1.5.2. Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)
2.1.5.3. Metoda Taguchi
2.1.6. Projektowanie rozwoju produktu
2.1.6.1. Projektowanie ergonomiczne
2.1.6.2. Ergonomia koncepcyjna i ergonomia korekcyjna w projektowaniu
2.1.6.3. Metody ergonomicznej oceny obiektów technicznych i stanowisk pracy
2.2. Struktura procesu
2.2.1. Modele strukturalne produkcji
2.2.2. Struktura procesu produkcyjnego
2.2.3. Proces wytwórczy podstawowy (obróbkowy, montażowy)
2.2.4. Proces logistyczny
2.2.5. Procesy pomocnicze
2.2.5.1. Proces zaopatrzenia materiałowego
2.2.5.2. Proces zaopatrzenia w narzędzia i oprzyrządowanie
2.2.5.3. Proces kontroli jakości
2.2.5.4. Proces kompleksowego utrzymania ruchu
2.2.5.5. Proces transportowy
2.2.6. Zasady projektowania struktury procesów wytwarzania
2.2.7. Zasady projektowania struktury produkcyjno-administracyjnej
2.3. Struktura przedsiębiorstwa na przykładzie organizacji procesowej
2.3.1. Modele przedsiębiorstw
2.3.2. Metoda działania procesowego
2.3.3. Klasyfikacja procesów i ich miary
2.3.4. Klient jako członek organizacji procesowej
2.4. Przykłady procesowego podejścia do organizacji produkcyjnej
Pytania kontrolne
Rozdział 3. Tworzenie logicznych i strukturalnych powiązań organizacyjnych
3.1. Charakterystyka struktur organizacyjnych przedsiębiorstw produkcyjnych
3.2. Kooperacyjne i rozproszone struktury organizacyjne procesów produkcji
3.2.1. Organizacja procesowa
3.2.2. Organizacja projektowa
3.2.3. Organizacja ucząca się
3.2.4. Organizacja modularna
3.2.5. Organizacja sieciowa
3.2.6. Organizacja wirtualna
3.2.7. Organizacje kontraktowe
3.2.8. Organizacja fraktalna
3.2.9. Organizacja biologiczna (bioniczna)
3.2.10. Organizacja holoniczna
3.3. Logiczne i strukturalne powiązania w projektowaniu, planowaniu i wytwarzaniu
3.4. Procesy tworzenia struktur produkcyjnych
3.5. Przykłady struktur organizacyjnych
Pytania kontrolne
Rozdział 4. Planowanie zasobów i zarządzanie zleceniem produkcyjnym
4.1. Charakterystyka zasobów produkcyjnych
4.1.1. Klasyfikacja zasobów produkcyjnych
4.1.2. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi
4.1.2.1. Komputerowo zintegrowane systemy zarządzania
4.1.3. Zarządzanie zapasami
4.1.3.1. Planowanie potrzeb materiałowych
4.1.4. Bilansowanie zadań ze zdolnościami produkcyjnymi
4.1.5. Zasoby ludzkie
4.1.5.1. Organizacyjny aspekt zarządzania zasobami ludzkimi
4.1.5.2. Planowanie zatrudnienia
4.1.5.3. Analiza pracy
4.1.6. Organizacja wirtualna jako odpowiedź na niedobór/nadwyżkę zasobów
4.2. Zarządzanie zasobami jako zarządzanie zleceniami produkcyjnymi
4.2.1. Definicja i cechy zleceń produkcyjnych
4.2.2. Techniki stosowane w przygotowaniu zleceń produkcyjnych
4.2.3. Planowanie z wykorzystaniem infrastruktury, dokumentacji oraz normatyw
4.2.4. Zarządzanie zleceniem w kontekście teorii ograniczeń
4.2.4.1. Propagacja ograniczeń
4.2.4.2. Ograniczenia producenta
4.2.4.3. Wymagania (ograniczenia) klienta
Pytania kontrolne
Rozdział 5. Wybrane metody i techniki or