OPIS
Na określenie roślin chwytających i trawiących owady oraz inne drobne zwierzęta używa się zamiennie dwóch terminów: rośliny owadożerne (plantae insectivorae) i rośliny mięsożerne (plantae carnivorae). Wydaje się, że drugi termin (użyty po raz pierwszy przez Diderota pod koniec XVIII wieku) jest ogólniejszy, bardziej odpowiadający rzeczywistości, gdyż wśród ofiar tych roślin, oprócz owadów i ich larw, trafiają się i inne drobne zwierzęta, jak małe ślimaki, rozwielitki, oczliki, pająki, roztocza, niektóre robaki.
Rośliny mięsożerne to swoiste drapieżniki. Stanowią niezwykły fenomen w świecie roślin, gdyż wbrew swej roślinnej naturze odżywiają się (przynajmniej częściowo) pokarmem zwierzęcym. Nieruchome, przytwierdzone do podłoża lub biernie unoszone w wodzie - polują; pozornie bezbronne - atakują i zabijają nierzadko bardzo ruchliwe zwierzęta. Przybierają często niezwykłe formy, wabiąc ofiary jaskrawymi barwami lub obietnicą nektaru, a chwytają je za pomocą niezawodnie działających pułapek.
Książka przedstawia 13 rodzajów roślin owadożernych, opisuje ich szczególne przystosowania, przedstawia zasięg występowania, omawia możliwość amatorskiej uprawy tych niezwykłych roślin. Liczne, unikatowe zdjęcia i wiele rysunków pozwalają zapoznać się z drapieżnikami świata roślin.