OPIS
Wiejska kuchnia od lat ma wielu zwolenników, gdyż kojarzy się z prostymi, ale smacznymi i sycącymi posiłkami. Takie potrawy, jak razowy chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, żur na wędzonce czy pierogi ruskie, niezmiennie cieszą się popularnością na różnego rodzaju biesiadach i spotkaniach rodzinnych. W niniejszej książce zebraliśmy przepisy na te i inne swojskie specjały, które z pewnością zasmakują amatorom tradycyjnego jadła. Prezentujemy receptury na liczne dania mączne oraz potrawy z ziemniaków i kasz – np. pierogi chłopskie z grzybami czy kartoflarz. W publikacji zamieściliśmy także przepisy na zupy, mięsa i ryby w wiejskim stylu: m.in. kwaśnicę, chłodnik szczawiowy, schab zapiekany w kapuście i lina smażonego w śmietanie. Ponadto znalazły się tu pomysły na takie wypieki, jak kołaczyki z serem czy babka na kwaśnym mleku.