OPIS
Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. I nie ma nic bardziej mylnego niż przekonanie, że potrawy z nich są monotonne. Niniejsza książka udowadnia, że na bazie tego składnika można stworzyć prawdziwe cuda kulinarne na wszelkie okazje.
Znajdziecie tu ponad 200 przepisów na rozmaite dania z ziemniaków: purée, które można przyrządzić na co najmniej 14 sposobów, kluski i placki z różnymi dodatkami, zapiekanki, zupy oraz sałatki.
W książce zamieszczono receptury na dania proste i codzienne, np. ziemniaczane purée zapiekane z zielonym groszkiem czy kluski z surowych ziemniaków, a także na potrawy wykwintne, np. ziemniaki zapiekane po nelsońsku czy zupę ziemniaczaną z wędzoną rybą.
Ewa Aszkiewicz jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich. Od lat pieczołowicie kultywuje bogate tradycje kulinarne swojej rodziny, sięgające połowy XIX wieku.