OPIS
Natura podarowała nam wiele niezwykłych skarbów. Na pewno należą do nich warzywa i owoce. Już w przeszłości ludzie odkryli, że nie ilość pożywienia, ale jego jakość i wartość odżywcza decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Podczas długich zimowych miesięcy brakowało wszystkim smaku świeżych warzyw i owoców. Prawdopodobnie wtedy zaczęto zastanawiać się nad tym, czy istnieje możliwość przechowywania ich. Tak zapewne narodziło się zainteresowanie przetwórstwem. Liczne opisy literackie dowodzą, że dawne gospodynie były bardzo dumne ze swoich spiżarni. Ich zawartość była świadectwem umiejętności i zaradności właścicielki. Od wieków, z pokolenia na pokolenie, przekazywano sobie umiejętności kulinarne. Nasze prababki przekazywały rodzinne sekrety swoim córkom, a te swoim, i tak wiele przepisów przetrwało do naszych czasów.