OPIS
Przepisy zawarte w niniejszej publikacji są różne – niektóre proste, w sam raz dla osób niedoświadczonych w kuchni, inne wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Wszystkie receptury zostały wielokrotnie sprawdzone przez szefów kuchni popularnej sopockiej restauracji rybnej. Znajdziecie tu całą gamę pomysłów na smakowite przekąski, zupy oraz dania główne z ryb, m.in. przepisy na tartinki z wędzonym węgorzem i kawiorem, kartoflankę z łososiem czy dorsza z boczkiem i pieczarkami. Ponadto autorzy przedstawiają sporo przepisów na owoce morza – przekonajcie się, że krewetki po katalońsku czy flaki z kalmarów można przyrządzić samemu tak samo wybornie jak w restauracji. Autorzy, Iwona i Jaśko Pawłowscy, prowadzą Tawernę Rybaki w Sopocie, uznawaną przez wielu miejscowych oraz turystów za najlepszą restaurację rybną w mieście. Lokal, malowniczo usytuowany przy plaży, funkcjonuje od ośmiu lat, lecz niektórzy jego stali klienci twierdzą, że stołują się w nim znacznie dłużej, co dobitnie potwierdza renomę tawerny.