OPIS
Ryszard Pawłowski - urodzony w 1950, inżynier elektryk, instruktor alpinizmu, przewodnik górski. Wziął udział w ponad 100 wyprawach w różne góry świata. Zdobył dziesięć szczytów 8 tysięcznych, tym K2 (8611 m n.p.m.) płn. filarem. Jest jedynym Polakiem, który 3-krotnie stanął na szczycie Mt. Everestu (8848 m n.p.m). Dokonał wielu wejść trudnymi drogami wspinaczkowymi w różnych rejonach Ziemi.
Jest członkiem prestiżowego The Explorers Club, stowarzyszenia zrzeszającego odkrywców i badaczy z kliku dziesięciu państw wszystkich kontynentów. Otrzymał szereg nagród i wyróżnień w dziedzinach fotografii oraz filmu dokumentalnego. Szkoli młodych adeptów alpinizmu. Występuje z prelekcjami o tematyce górskiej. Organizował i prowadził wyprawy dla niepełnosprawnych sportowców na Alaskę, do Afryki i Patagonii w ramach programu Korona Nadziei.
Niezwykły bohater i bardzo interesująca lektura. Smak gór to książka, którą można czytać ne wiele sposobów:
* po pierwsze jest to okazja do bliższego poznania Ryszarda Pawłowskiego, jedynego polskiego wielkiego alpinisty i himalaisty, który jest zarazem utalentowanym organizatorem i przewodnikiem komercyjnych wypraw w góry wysokie;
* po drugie jest to okazja do szukania odpowiedzi na pytanie o rolę doświadczenia gór i ich smakowania w życiu bohatera książki i jego górskich partnerów:
* po trzecie "Smak gór" to oryginalnie pomyślana, dobrze zredagowana i świetnie wydana książka, jedyna i niepowtarzalna, godna właśnie Ryszarda Wielkiego Wysokogórskiego.
W bogatym polskim piśmiennictwie inspirowany górami Smak gór ma swoje jedyne i niepowtarzalne miejsce.
Michał Jagiełło
Książka porusza rzadko opisywaną ciekawą tematyką z pogranicza alpinizmu i wysokogórskiej komercji, relacji przewodnik klient.
Reporterska formuła dobrze ujawnia relatywizm w postrzeganiu Gór.Smak gór to również subiektywne spojrzenie Pawłowskiego na góry, etykę i życie w ogóle
Krzysztof Wielicki