żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia.

okładka

żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia.

Produkt jest aktualnie niedostępny

Kliknij tutaj, jeśli chcesz otrzymać maila, gdy produkt stanie się ponownie dostępny

OPIS

Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową, fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych modelowych racji pokarmowych.


W poradniku m.in.:

* rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz sposób, w jaki są one wykorzystywane,
* ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu,
* praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w przedszkolu, w tym produkty zamienne,
* zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym,
* przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej,
* przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat) z praktycznymi uwagami.


łatwy, intuicyjny w obsłudze program komputerowy do układania jadłospisów w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej, przygotowany pod kierunkiem specjalisty do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Gdańsku – Pani Barbary Jackiewicz.


Pomoc w prawidłowym ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci:


* zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów,
* umożliwia dodanie nowych produktów i dań,
* ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów – informuje, gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.),
* umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.
 

DODATKOWE INFORMACJE

  • Format:165x235 mm
  • Oprawa:miękka
  • ISBN-13:9788374264129
  • Numer katalogowy:124544

RECENZJEjak działają recenzje?

Lista recenzji jest pusta

DOSTAWA

DARMOWA dostawa powyżej 299 zł!

Realizacja dostaw poprzez:

  • ups
  • paczkomaty
  • ruch
  • poczta

OPINIE

Nasza strona używa plików cookies, w celu ułatwienia Ci zakupów. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności

© 2006-2024 Gildia Internet Services Sp. z o.o. and 2017-2024 Prószyński Media Sp z o.o. PgSearcher