OPIS
Od dnia 28 października 2006 r. obowiązuje nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Ustawa ta zastępuje ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Autorka przedstawia nową ustawę w systemie europejskiego prawa żywnościowego. Książka omawia zasady stosowania przepisów ustawy w kontekście zasad określonych w Traktacie WE oraz na tle obowiązujących rozporządzeń instytucji Unii Europejskiej dotyczących prawa żywnościowego. Opracowanie jest praktycznym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz podstawowych rozporządzeń wspólnotowych z zakresu bezpieczeństwa żywności. W szczególności na uwagę zasługują następujące kwestie objęte niniejszym opracowaniem:
- co to jest żywność i jakie powinna spełniać wymagania,
- rodzaje środków spożywczych i ich przeznaczenie,
- jak powinna być znakowana żywność ,
- wymagania higieniczne, które muszą być spełniane przez jej producentów i dystrybutorów,
- organy urzędowej kontroli żywności i kompetencje inspekcji,? zasady odpowiedzialności za szkodę i odpowiedzialności karnej w nowej ustawie.
W książce Czytelnik znajdzie także teksty omawianych przepisów - ustawy o bezpieczeństwie żywności, a także podstawowych rozporządzeń unijnych (178/2002, 852/2004, 882/2004 oraz 2073/2005).