OPIS
Z recenzji:
„Upływ kilkunastu lat od ukazania się poprzedniego wydania spowodował brak dostępności do tej pożytecznej pozycji piśmiennictwa mikologicznego szerokiemu kręgowi osób profesjonalnie nią zainteresowanych, w szczególności grzyboznawców, klasyfikatorów grzybów, diagnostów laboratoryjnych zatruć grzybami, pracowników pionu higieny żywności i żywienia Stacji Sanitarno--Epidemiologicznych oraz innych służb i inspekcji czuwających nad bezpieczeństwem żywności.
(...) konieczność dostosowania przepisów prawa żywnościowego w Polsce do obowiązującego w Unii Europejskiej, spowodowały wydanie nowych podstaw prawnych dotyczących nadzoru nad obrotem grzybami i przetworami z grzybów, co uwzględnione zostało w obecnym, V wydaniu.
Osoby Autorów, wieloletnich wykładowców kursów grzybo-znawczych organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitamo--Epidemiologiczną w Poznaniu, ich wielkie doświadczenie naukowe i praktyczne w omawianej tematyce powodują, iż kolejne wydanie Przewodnika grzyboznawczego spotkać się może również z zainteresowaniem ze strony osób lubiących zbierać grzyby i chcących pogłębić swoją wiedzę o nich.”
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu dr n. med. Hubert Rokossowski