OPIS
Monitorowanie, którego celem jest sprawdzenie czy właściwości produktu lub parametry procesu w krytycznych punktach kontroli HACCP są zgodne z przyjętymi wartościami, jest podstawą funkcjonowania systemu HACCP w każdym zakładzie przemysłu spożywczego i żywienia zbiorowego. Podstawą procesu monitorowania są pomiary.
Celem poradnika jest przybliżenie Czytelnikom zagadnień z dziedziny pomiarów stosowanych w systemie HACCP. Omówiono w nim najczęściej mierzone wielkości, przyrządy pomiarowe i ich parametry. Podano wskazówki wyboru właściwych przyrządów do wybranych zastosowań ze szczególnym uwzględnieniem firm małych i średnich.
Grzegorz Heszen i Janusz Rudnik są pracownikami firmy MERA, działającej na rynku aparatury pomiarowej od 1989 r. W ostatnich latach, w związku z upowszechnianiem się systemu HACCP, autorzy skierowali swoją aktywność na promowanie aparatury związanej z tym systemem.