Fitoestrogeny.

okładka

Fitoestrogeny.

Produkt jest aktualnie niedostępny

Kliknij tutaj, jeśli chcesz otrzymać maila, gdy produkt się ukaże.

OPIS

Fitoestrogeny należą do najciekawszych nowych odkryć na polu roślinnych substancji aktywnych. Opisano to już w ponad 300 artykułach naukowych, opublikowanych w fachowych czasopismach medycznych.

Dieta bogata w hormony roślinne stanowi dla milionów Azjatów podstawę życia. Kuchnia japońska opiera się w dużej mierze na soi, a właśnie ta roślina ma największe stężenie fitoestrogenów.

Azjatki znacznie rzadziej niż Europejki i Amerykanki cierpią z powodu dolegliwości typowych dla okresu przekwitania. Uderzenia gorąca, będące klasycznym objawem klimakterium na Zachodzie, są w Japonii tak rzadkie, że nie ma tam nawet na nie odpowiedniego określenia!

Zapobiegają też - tak samo, jak przy stosowaniu klasycznej hormonalnej terapii zastępczej - występowaniu chorób wywołanych niedoborem hormonów. Należą do nich przede wszystkim osteoporoza i miażdżyca.

Mężczyźni też odnoszą korzyści z tej specjalnie skomponowanej diety. W Japonii rzadko występuje rak prostaty (najczęstszy nowotwór złośliwy u mężczyzn). Fitoestrogeny działają na prostatę jak bloker hormonów i skutecznie chronią przed tym nowotworem.

Wiele informacji na temat zbawiennej mocy estrogenów roślinnych oraz cały rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w którym umieszczono wiele propozycji na różnorodne dania, znajdą Państwo w nowej publikacji Wydawnictwa Lekarskiego PZWL Fitoestrogeny. Łagodny suplement na okres przekwitania.

Klasyczne dania azjatyckie są tu fantazyjnie łączone z europejskimi produktami spożywczymi. Dzięki lekturze książki Czytelnik może poznać nie tylko tajniki wschodniej kuchni, lecz także elementy tamtejszej kultury.

Żadne zasady nie regulują tego, czy w rekomendacji książki może znaleźć się przepis na pyszne danie. Prawdziwy smakosz z pewnością jednak ucieszy się z takowego, gdyż da mu to próbkę tego, z czym może spotkać się dzięki lekturze polecanej przez nas książki. Oto przepis na chrupiący przysmak mięsny:

UDKA Z KURCZAKA PO CHIŃSKU

(2 porcje)

  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 2 podobnie pokrojone ząbki czosnku
  • 50 g tofu pokrojonego w cienkie paski
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka gęstej tłustej śmietany (20-30%)
  • 1 łyżka miodu
  • sos sojowy
  • pieprz Cayenne
  • 10 g prażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie

Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach. Natrzeć solą i papryką i odstawić na ok. 10 minut.

Olej rozgrzać na patelni, usmażyć na nim udka na złotobrązowy kolor i zdjąć z patelni. Paski tofu podsmażyć na chrupiąco i wyjąć z patelni.

Wrzucić na patelnię cebulę i czosnek, zeszklić. Na patelni ułożyć ponownie udka i tofu razem z papryczką chili.

Dodać wino, ocet i śmietanę, wymieszać. Dusić na małym ogniu 20 minut.

Udka kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Usunąć chili. Do wywaru na dnie patelni dodać miód, odparować na mocnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami.

Udka polać sosem i posypać prażonymi orzechami ziemnymi.

Odpowiednim dodatkiem do dania jest ziarnisty ryż naturalny.

Substancje odżywcze:

Zawartość w 1 porcji: 325 kcal, 10 mg fitoestrogenów

DODATKOWE INFORMACJE

  • Format:145x215 mm
  • Liczba stron:120
  • Oprawa:miękka
  • ISBN-13:9788320040371
  • Data wydania:20 styczeń 2010
  • Numer katalogowy:120509

RECENZJEjak działają recenzje?

Lista recenzji jest pusta

DOSTAWA

DARMOWA dostawa powyżej 299 zł!

Realizacja dostaw poprzez:

  • ups
  • paczkomaty
  • ruch
  • poczta

OPINIE

Nasza strona używa plików cookies, w celu ułatwienia Ci zakupów. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności

© 2006-2024 Gildia Internet Services Sp. z o.o. and 2017-2024 Prószyński Media Sp z o.o. PgSearcher