OPIS
Od naturalnego źródła życia do słodkiej trucizny! Cukier naturalny „wymyślony” przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek dzięki nim funkcjonują nasze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru – oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych ilościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swojej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru zwraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci. Podpowiada, jak rozszyfrowywać etykiety na produktach spożywczych: cukier często jest ukryty pod różnymi niewiele nam mówiącymi określeniami. Autor radzi także, jak można bez cukru zdrowo gotować, jeść i żyć, unikając w ten sposób „cukrowej pułapki”.
Prawdy i mity na temat cholesterolu! Cholesterol jest niezbędną dla życia substancją tłuszczową, która pełni różne funkcje w organizmie. Stężenie cholesterolu we krwi po winno mieścić się w określonych normach, gdyż w przeciwnym razie grożą nam poważne choroby. Codziennie nasz organizm produkuje cholesterol i wraz z pożywieniem przyjmuje go w różnych ilościach. Aby utrzymać w równowadze stężenie lipidów we krwi, konieczna jest odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Poradnik pomoże poznać różnice między “dobrym" i "złym” cholesterolem i wyjaśni, jak możesz samo dzielnie sterować swoją gospodarką lipidową, właściwie się odżywiając i dbając o odpowiednią aktywność fizyczną. Dzięki tabelom substancji odżywczych, poradom dotyczącym zajęć fitness i smakowitym przepisom kulinarnym z łatwością uzyskasz kontrolę nad swoim cholesterolem!