OPIS
Specjaliści od żywienia na całym świecie są zgodni co do tego, że dieta makrobiotyczna istotnie wpływa na nasze zdrowie, wygląd i równowagę wewnętrzną. Autorka książki zachęca do czerpania z niezwykłych wartości makrobiotyki.
Zgodnie z wielowiekową tradycją Japonii - kraju wyróżniającego się zdumiewającą liczbą ludzi długowiecznych oraz bardzo niskim wskaźnikiem osób otyłych - celem makrobiotyki jest poszukiwanie równowagi niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego życia.
Makrobiotyka zakłada, że źródłem dolegliwości są pokarmy, w których naruszono naturalną równowagę. Dlatego dieta makrobiotyczna sprzyja profilaktyce i leczy ponad 200 chorób, w tym cukrzycę, pewne rodzaje nowotworów oraz zaburzenia układu sercowo-naczyniowego.
Zastępując spożywanie cukru oraz tłuszczów zwierzęcych pokarmami korzystnymi dla zdrowia, makrobiotyka pozwala zachować zgrabną sylwetkę oraz wigor i optymizm.