OPIS
Jak dowodzą badania przeprowadzone przez autorów, znanych specjalistów w dziedzinie mikrobiologii, biochemii i żywienia, odkładanie się tłuszczu w organizmie jest reakcją obronną przed nadmiarem toksyn i zakwaszeniem, spowodowanym niewłaściwą dietą. Rozpoznanie tych mechanizmów fizjologicznych, przedstawionych w przystępny sposób w tej książce, doprowadziło do opracowania – zamiast restrykcyjnych diet – racjonalnego programu odżywiania się produktami zasadowymi, co najskuteczniej pomaga zachować zdrowie i idealną wagę. Cały program składa się z siedmiu etapów, i ostatecznie prowadzi do odzyskania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a co za tym idzie, zrzucenia zbędnych kilogramów. O skuteczności tej metody świadczą przytoczone tutaj relacje ludzi, którzy wprowadzili zasadowy tryb żywienia – i nie tylko schudli, ale także zyskali energię i radość życia, a nawet doznali cudu uzdrowienia. Dlatego program ten otrzymał nazwę „Cud pH”. Książka stanowi kompendium wiedzy na temat pokarmów i fizjologii żywienia. Gdy wiemy, jaka będzie reakcja organizmu na żywność, którą mamy do wyboru, łatwiej i bardziej świadomie możemy pokierować własnym życiem. Książka zawiera też bogaty zbiór przepisów na odżywcze, zdrowe i kolorowe posiłki.