OPIS
Słowacja to jeden z najbardziej górzystych krajów Europy, nic dziwnego zatem, że "ilość ośrodków narciarskich na głowę mieszkańca" jest tu znacznie wyższa niż w większości krajów europejskich. Dużym plusem jest także duża dostępność naprawdę nowoczesnych obiektów, związana z bliskim położeniem od granicy z Polską.
Słowacja to jeden z najbardziej górzystych krajów Europy, a "ilość ośrodków narciarskich na głowę mieszkańca" jest tu znacznie wyższa niż w większości krajów europejskich, w tym w Polsce. Nic więc dziwnego, że Słowacja od lat jest zimowym adresem tysięcy polskich narciarzy. Blisko, tanio, smacznie i swojsko. Nieco lepsza infrastruktura, góry wyższe, ludzie przyjaźni, i język prawie jak nasz...
Warto więc zapoznać się z najbardziej aktualną ofertą narciarską, także kulinarną i zdrowotną, którą znajdziemy w tym atlasie narciarskim. Narty, kuchnia, kąpieliska termalne, wydanym przez Wydawnictwo Bezdroża. To godna zaufania rekomendacja, dzięki której poznamy ośrodki, pensjonaty, wyciągi, karczmy i wypożyczalnie sprzętu, z aktualnymi cenami podanymi w obowiązującej od niedawna na Słowacji walucie EURO.
Autorzy przewodnika zaprowadzą nas do słowackich kurortów geotermalnych, w których łączyć możemy relaks z intensywną rehabilitacją. A zatem zyskujemy szczegółową wiedzę turystyczną o Małej i Wielkiej Fatrze, Beskidach Kysuckich, Górach Kremnickich, Magurze Orawskiej i Spiskiej, słowackim paśmie tatrzańskim, wreszcie Górach Czerchowskich i Wołowskich. W sumie 24 ośrodki, szczegółowo opisane pod względem użyteczności sportowo-turystycznej. Na pewno przyda się w podróży drobiazgowy opis dojazdów, a także krótkie, ale satysfakcjonujące wyliczenie najważniejszych obiektów godnych zwiedzenia, gdy zmęczy nas już szusowanie, a uciechy stołu zaczną przygniatać nas ku ziemi. Przewodnik jest nowocześnie opracowany, poza kolorowymi fotografiami zawiera sporo map i planów, charakterystykę tras zjazdowych (wraz z cennikami), pomysłowe tabelki z piktogramami, ryciny obiektów zabytkowych, indeksy i minirozmówki polsko-słowackie.