OPIS
W listopadzie ukaże się nakładem wydawnictwa Hanami pierwsza w Polsce publikacja poświęcona japońskiej kulturze żywieniowej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zatytułowana Tradycje kulinarne Japonii. Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni.
Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
-
Od kiedy Japończycy jadają sushi?
-
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
-
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
-
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później
-
niż we Francji?
-
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
-
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej.