OPIS
„Prawo żywnościowe jest gałęzią prawa nową, wyodrębniającą się stopniowo [...]. Powstała potrzeba naukowego, systemowego ujęcia założeń i zasad tego prawa [...]. Z tego punktu widzenia praca profesor Korzyckiej-Iwanow jest pracą pionierską, gdyż podejmuje próbę nie tylko uporządkowania ogromnego materiału normatywnego, ale nadto daje koncepcyjny zarys myśli przewodnich tego prawa. Praca ma ogromne znaczenie z punktu widzenia potrzeb praktyki. Jest bowiem swego rodzaju przewodnikiem po materiale normatywnym nie tyl-ko polskim, ale także unijnym; to ostatnie jest prawnikom polskim zazwyczaj nieznane [...]. Praca jest niezwykle wartościowa, i to zarówno z naukowego, jak i praktycznego punktu widzenia”.
(fragmenty recenzji)
Prof. dr hab. Andrzej Stelmachowski (Uniwersytet Warszawski)
Dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow — profesor na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, kierownik Pracowni Prawa Żywnościowego. Autorka wielu prac z zakresu prawa rolnego, własności intelektualnej w rolnictwie, prawa żywnościowego. Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów, a także Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Rolnego i Komitetu Biotechnologii PAN, stypendystka Fulbrighta (Senior Research Grant) w Indiana University (USA), zastępca przewodniczącego Kolegium Naukowego ds. Jakości Produktów Żywnościowych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, członek Rady Naukowej „European Food and Feed Law Review”.
Stan prawny na 1 września 2007 roku.